Lid Raad van Toezicht met aandachtsgebied HR

  • ROS Friesland
  • Heerenveen
  • € 2.000,- op jaarbasis bruto

Vanwege het aflopen van de zittingstermijn zoeken we drie betrokken, deskundige en vooral enthousiaste nieuwe leden voor de Raad van Toezicht van ROS Friesland.
De RvT bestaat uit 3 leden. De huidige voorzitter neemt vanwege het aflopen van zijn termijn afscheid per januari 2025. De nieuwe voorzitter zal derhalve januari 2025 starten. Omdat de termijn van de overige twee toezichthouders ook verstrijkt, zoekt de RvT naast een nieuwe voorzitter ook twee nieuwe collega-toezichthouders. De werving wordt gelijktijdig opgestart.

Wat ga je doen?

Raad van Toezicht 

De Raad van Toezicht van de Stichting ROS Friesland houdt toezicht op het beleid van de bestuurder en op de algemene gang van zaken binnen ROS Friesland. De Raad van Toezicht heeft onder meer tot taak:  

  • Het werkgeverschap van de bestuurder; 
  • Toezicht en controle op het bestuur van de Stichting; 
  • Toetsing van de besluitvorming; 
  • Gevraagd en ongevraagd adviseren van de bestuurder; 
  • De bestuurder als klankbord terzijde staan.  

Leden worden voor een periode van drie jaar benoemd en zijn eenmaal herbenoembaar voor nog een periode van drie jaar. Er zijn minimaal vier plenaire vergaderingen per jaar. De voorzitter van de Raad van Toezicht en de bestuurder bereiden samen de agenda van de gezamenlijke vergaderingen voor. Er wordt gewerkt met een jaaragenda, die de jaarlijkse beleids- en verantwoordingscyclus volgt.  

Besturings- en toezichtfilosofie 
De directeur/bestuurder bestuurt de Stichting. De Raad van Toezicht ziet erop toe dat de directeur/bestuurder dit doet conform de missie van de Stichting.  

  • De Raad van Toezicht houdt afstand t.a.v. de dagelijkse bedrijfsvoering. Hij richt zich in het bijzonder op strategisch essentiële onderwerpen en op hoofdlijnen van beleid.  
  • De Raad van Toezicht toont sterke betrokkenheid bij de organisatie, zichtbaar voor medewerkers, directeur/bestuurder en de buitenwereld.  
  • De Raad van Toezicht kiest een inspirerende proactieve instelling vanuit een maatschappelijke betrokkenheid. Hij bepaalt zijn eigen agenda en prioriteiten, rekening houdend met de behoeften en mogelijkheden van de directeur/bestuurder. 
  • De samenstelling van de Raad van Toezicht als geheel dient in overeenstemming te zijn met de omvang, rol en ambitie en cultuur van ROS Friesland.  
  • De Raad van Toezicht levert door zijn niveau, kennis, ervaring, contacten en optreden daadwerkelijk meerwaarde ten behoeve van de directeur/bestuurder.  
  • Er bestaat wederzijds vertrouwen tussen bestuur en Raad van Toezicht. 
  • Alle leden zijn betrokken bij de invulling van werkgeversrol van de bestuurder.  

De Raad evalueert eenmaal per jaar het eigen functioneren. De cyclus van planning en control alsmede “Good Governance” vormen de leidraad voor het bestuur, het toezicht en de verantwoording binnen de Stichting.  

De Raad van Toezicht heeft de Governance Code Zorg, voor kleine zorgorganisaties van toepassing verklaard.  Good Governance omvat het functioneren van de Raad van Toezicht, het samenspel met de bestuurder, de interne informatievoorziening, de interne en maatschappelijke verantwoording. Een en ander is vastgelegd in een Toezicht visie en Toezicht kader. De vergoeding bedraagt €2000,- p.p./jaar. 

De Raad van Toezicht maakt een profielschets van de Raad van Toezicht als geheel. Zodra een lid aftredend is, bekijkt de Raad of de profielschets nog voldoet.  Daarbij gaat hij ook te rade bij de bestuurder. Zo nodig stelt de Raad de profielschets voor de Raad van Toezicht als geheel bij. 

De profielschets van de Raad van Toezicht is openbaar en voor eenieder opvraagbaar. 

 

Vacante positie Lid van Raad van Toezicht met aandachtsgebied HR 

Je hebt aantoonbaar inzicht en ervaring met alle aspecten van het aandachtsgebied HR en organisatie (ontwikkeling) op strategisch niveau en acteert op directieniveau. 

Je hebt expertise op het gebied van goed werkgeverschap en strategische personeelsplanning en hebt actuele kennis van de arbeidsmarktproblematiek in de zorg. Je hebt tevens een visie op leren en ontwikkelen, het binden en boeien van medewerkers en hebt ook ervaring met de toepasbaarheid ervan in organisaties. Daarnaast ben je in staat de consequenties te beoordelen van beleidsvoorstellen, leiderschapsontwikkeling, sociale innovatie en de toekomstige arbeidsmarktpositie van ROS Friesland. 

Wie ben jij?

Voor alle leden van de Raad van Toezicht geldt dat zij beschikken over:  

  • Affiniteit en commitment visie, doelstelling en ambities van ROS Friesland; 
  • Vermogen om een goede balans te bewaren tussen afstand en nabijheid; 
  • Integriteit, met verantwoordelijkheidsgevoel en onafhankelijk kunnen handelen; 
  • Analytisch oordeelsvermogen en de vaardigheid om kritisch te kunnen doorvragen en waar nodig besluiten te nemen; 
  • Kennis en ervaring om zich op hoofdlijnen een oordeel te vormen over de door de bestuurder voorgelegde vraagstukken; 
  • Vermogen om op strategisch niveau toezicht uit te oefenen en om als werkgever en als sparringpartner van de bestuurder op te treden;   
  • Vernieuwende blik, staat open voor signalen van derden en hebt oog voor het maatschappelijke en publieke belang van de ROS organisatie (ondersteuning 1e lijnszorg); 
  • Inzicht in maatschappelijke en politieke verhoudingen; 
  • Aantoonbare bestuurlijke kwaliteiten.  

Over de organisatie

De Organisatie ROS 

ROS Friesland is als kennis- en expertisecentrum een dynamische en innovatieve organisatie. Zij staan voor het bevorderen van samenwerking en innovatie tussen partijen in de eerstelijnszorg en zijn domein overstijgend. ROS Friesland maakt deel uit van een landelijk dekkend ROS-netwerk. 

De missie van ROS Friesland begint bij het organiseren van een krachtige eerstelijnszorg in de regio welke kwalitatief hoogwaardig, betaalbaar en bereikbaar is. Een missie die aansluit bij regionale kenmerken en vraagstukken. Daarbij verbinden, adviseren en begeleiden zij integrale samenwerkingen tussen zorgaanbieders, welzijnsorganisaties, zorgverzekeraars, gemeenten, patiëntenorganisaties en kennisinstituten. 

Dat doen zij onafhankelijk en deskundig. ROS Friesland staat open voor ontwikkeling en durven dingen anders te doen. Ondernemen en ontdekken is voor ROS Friesland een tweede natuur evenals samenwerken. Want samen maken zij het verschil. In de eerstelijnszorg én in nauwe samenwerking met de andere (zorg)domeinen. Zo maken zij de zorg samen steeds beter. De werkzaamheden hebben betrekking op verschillende thema’s zoals de versterking van de organisatiekracht van de eerstelijnszorg, ouderenzorg, digitalisering, GGZ en geboortezorg. Elk vraagstuk vergt een gezamenlijke aanpak van zorgaanbieders, gemeenten, welzijn, inwoners en zorgverzekeraars. ROS Friesland initieert en faciliteert netwerken, bouwt aan gezamenlijke ambities en partnerschap en ondersteunt bij programma’s en projecten. 

Wat biedt de organisatie jou

ROS Friesland staat voor modern Toezichthouden
Kennis- en expertisecentrum
Dynamische, innovatieve organisatie

Onze werkwijze

Belangstelling/ Reageren 

De procedure wordt begeleid door Marieke Kamminga van Klaar voor Morgen. Herken jij je in deze profielschets als toezichthouder? Dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie, voorzien van cv en motivatiebrief. Je kunt reageren middels de sollicitatie button.

Heb je nog vragen?
Stel ze gerust! Neem dan contact op met Marieke Kamminga 06-15271212. Geïnteresseerde kandidaten wordt gevraagd rekening te houden met ondergenoemde planning.

Planning 

Aan de geselecteerde kandidaat vragen wij, in het kader van ons integriteitsbeleid, een ‘Verklaring Omtrent het Gedrag’ (VOG).  

Collega aan het woord