Lid voor de Raad van Toezicht

  • Fier
  • Leeuwarden
  • € 12.840 bruto

Klaar voor Morgen zoekt in opdracht van Fier een lid voor de Raad van Toezicht met ruime kennis van het zorglandschap. De Raad van Toezicht kenmerkt zich door betrokkenheid, levendigheid en transparante communicatie. Ben jij iemand die maatschappelijk betrokken is, reflecteert op complexe uitdagingen en staat voor modern toezichthouden? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wat ga je doen?

De Raad van Toezicht
De Raad van Toezicht van Fier bestaat uit zes personen. Samen vervullen zij als team de verschillende rollen van de Raad en leveren zij, vanuit ieders deskundigheid, meerwaarde voor de Raad van Bestuur en de hele organisatie. Om de rol van toezichthouder in deze sector in het algemeen, maar bij Fier in het bijzonder goed te kunnen vervullen, verwachten wij van alle leden van de Raad van Toezicht de volgende kwaliteiten en (bestuurlijke) competenties:

  • Het vermogen om de strategie, het beleid, de processen en de resultaten van Fier te doorgronden en het functioneren van de Raad van Bestuur te toetsen;
  • Inzicht in de kwaliteits-, doelmatigheids- en continuïteitseisen die verbonden zijn aan een organisatie als Fier en de daaruit volgende mogelijke risico’s onderkennen;
  • Het vermogen tot distantie, betrokkenheid en ontvankelijkheid voor het brede maatschappelijke belang van de organisatie en het individuele belang van de cliënten;
  • Grote affiniteit met de zorg in het algemeen en met de maatschappelijke vraagstukken van Fier met daarin de doelgroep van Fier in het bijzonder, alsmede met het innovatieve, agenderende, ondernemende DNA van Fier;
  • Een professionele toezichthoudende houding.

De vacature

Zoals reeds genoemd zoeken we voor deze vacature iemand met een zorginhoudelijke achtergrond. Iemand die vraagstukken kan benaderen vanuit zorgkwaliteitsperspectief. Je hebt kennis van de zorgprocessen en acteert vanuit een eigen visie op de holistische en integrale zienswijze van Fier. Je stelt onderzoekende en kritische vragen over bijvoorbeeld de wetenschappelijke onderbouwing van de zorgprocessen en methodes. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je een zicht hebt op, en bij voorkeur ervaring hebt met het aangaan van samenwerkingen met andere partijen en netwerkorganisaties.

Honorarium De leden van de Raad van Toezicht ontvangen op jaarbasis een vergoeding van 60% van het maximum van de WNT Zorg Klasse IV RVT. Dit bedrag EUR 12.840,- is exclusief reis- en opleidingskosten (OV of standaard kilometervergoeding). Dit bedrag valt binnen het kader van de adviesregeling voor de honorering van Raden van Toezicht van de NVTZ.

Wie ben jij?

Door je kennis en ervaring ben je een stevige inhoudelijke gesprekspartner, die waar nodig in de dialoog het verschil maakt. De omgeving ervaart je als iemand met een open blik en een interdisciplinaire denker. Je doorgrondt het speelveld waarbinnen Fier opereert goed en duidt de positie van Fier in de keten en het werkveld.

Fier is een landelijke organisatie. Kandidaten hoeven niet in een specifieke regio woonachtig te zijn.

Over de organisatie

Over Fier

Fier is de landelijk expert op het gebied van (seksueel) geweld, uitbuiting en eerkwesties. Wij zijn een GGZ- en jeugdhulpinstelling en bieden bescherming en behandeling aan volwassenen, jongeren, kinderen en gezinnen. De focus ligt bij Fier op veerkracht en toekomst en wij zetten in op onderwijs en participatie, onder andere door onze sociale ondernemingen. Wij doen onderzoek naar het maatschappelijke vraagstuk van geweld, dragen kennis uit en verbeteren continu de hulpverlening. Alle expertise daarvoor hebben wij onder één dak.

Wij werken regionaal (Noord Nederland en Rotterdam-Rijnmond) en landelijk. Minderjarigen, (jong) volwassenen en gezinnen uit heel Nederland kunnen bij Fier terecht als de veiligheid of de ernst van de problematiek hierom vraagt. Wij bieden hulp vanuit een holistische visie en investeren in alle levensgebieden van de cliënten. Daardoor hebben wij niet alleen oog voor het geweld, maar ook voor trots en toekomst.

Koers en financiële positie

Fier staat midden in de samenleving en is alert op ontwikkelingen en tendensen. De vraag: ‘Wat hebben slachtoffers van geweld nodig?’ staat centraal. Wij zijn proactief, hebben een sterke ondernemingsgeest en innovatiekracht. Wij werken hard om een stabiele financiële positie te behouden in deze turbulente en moeilijke tijden in de (jeugd) zorg en in de samenleving. De bedrijfsvoering sluit naadloos aan op de holistische, integrale en domein overstijgende visie op hulp. Het verkokerde (zorg- en financiering) systeem moet niet centraal staan maar de (jonge) mensen die een beroep op Fier doen. Om dat te kunnen realiseren heeft Fier erkenningen (en regionale en landelijke contracten) op de volgende terreinen: jeugdzorg, jeugd GGZ, volwassenen GGZ, Wmo, decentralisatie uitkering vrouwenopvang, Wlz en de regeling medische zorg asielzoekers. Verder heeft Fier voornamelijk incidentele middelen voor haar Kennis- en Innovatiecentrum.

De bestuursvorm

De structuur van Fier is een stichtingsvorm met een collegiale Raad van Bestuur van twee personen en een Raad van Toezicht met zes leden. De Raad van Toezicht houdt vanuit de maatschappelijke doelstelling van de organisatie toezicht op het beleid, de algemene gang van zaken in de organisatie en vervult de werkgeversrol naar de Raad van Bestuur. De Raad van Toezicht verleent onder meer goedkeuring aan de (meerjaren) strategie en -plannen, impactvolle samenwerkingen, grote investeringen, de (meerjaren) begrotingen, jaarrekeningen en andere zwaarwegende besluiten.

Daarnaast is de Raad van Toezicht sparringpartner van de Raad van Bestuur, adviseert gevraagd en ongevraagd en is altijd bereid de bestuurders te steunen als daar behoefte aan is. Door het regelmatig afleggen van werkbezoeken houden de RvT leden feeling met de organisatie. De Zorgbrede Governance Code vormt, naast relevante wet- en regelgeving, de leidraad voor goed bestuur, goed toezicht én de verantwoording. De Raad van Toezicht heeft haar ‘Visie op Toezicht’ recent geactualiseerd.

De werkplek

Er wordt op verschillende plekken in het land vergaderd.

 

Wat biedt de organisatie jou

Vanuit toezichthoudende rol kun je echt iets betekenen voor de maatschappij
Modern toezichthouden
Fier hecht belang aan de gender- en culturele diversiteit binnen de RvT

Onze werkwijze

De procedure

De procedure wordt begeleid door Marieke Kamminga van Klaar voor Morgen. Herken jij je in deze profielschets als toezichthouder? Dan ontvangen wij graag jouw sollicitatie, voorzien van cv en motivatiebrief. Solliciteren is mogelijk op de site:  www.klaarvoormorgen.com/vacatures middels de button of stuur je CV z.s.m., maar uiterlijk voor 31 oktober 2024 naar werving@klaarvoormorgen.com. Wil je meer informatie of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Marieke Kamminga (06-15271212).

Planning

Geïnteresseerde kandidaten wordt gevraagd rekening te houden met ondergenoemde planning.

Sluiting reactie termijn: De uiterste reactie termijn is 31 oktober 2024;

Voorselectiegesprekken met Marieke Kamminga (Klaar voor Morgen); 14 november

Eerste gespreksronde bij Fier;  29 november 2024

Tweede gespreksronde bij Fier ; 4 december 2024

 

 

 

Collega aan het woord